En honor a la sultana va crear un gran guisat

"Dejo de hablar de la olla, caldereta, cochifrito, ajo de pollo y otros guisados, por no tener diverso carácter en Córdoba que en las restantes provincias andaluzas. Sólo diré algo en defensa de la alboronía, por haberse burlado de ella un agudo escritor, amigo mío, y por habernos suministrado la ciencia moderna un medio de justificarla, y aun de probar, ó rastrear al menos, que la antigua cocina cordobesa fué una cocina aristocrática ó casi regia que ha venido degenerando. El sabio orientalista Dozy demuestra que la inventora de la alboronía, ó quién le dió su nombre, fué nada menos que la Sultana Borán, hermosa, distinguida y comm'il faut entre todas las Princesas del Oriente. Tal vez el creador de la alboronía dedicó su invención á esta Sultana, como hacen hoy los más famosos cocineros, dedicando sus guisos y señalándolos con el nombre de algún ilustre personaje. Así, hay solomillo á la Chateaubriand, salmón á la Chambord, y otros condimentos á la Soubisse, á la Bismarck, á la Thiers, a la Emperatriz, á la Reina y á la Pío IX. Para mayor concisión se suprime el nombre de lo guisado y queda sólo el del personaje glorioso; por donde cualquiera se come un Pío IX o un Chateaubriand, sin incurrir en antropofagia.

Sin duda, así como, en vista del aserto irrefragable de Dozy, la alboronía viene de la Sultana Borán, la torta maimón y los maimones, que son unas á modo de sopas, deben provenir del Califa, marido de la susodicha Borán, el cual se llamaba Maimón, ya que no provengan del gran filósofo judío Maimónides, que era cordobés, y compatriota, por lo tanto, de los maimones, sopa, torta y bollo."

Juan Valera (1887). "La Cordobesa". A: Cuentos, diálogos y fantasías. Madrid: M. Tello (pàg. 243-244).


Un nou mes i, amb la nau de Cooking the Chef, viatgem fins a al-Àndalus. No pot ser més apassionant aquest repte amb el caràcter de revisió històrica que ha agafat d'ençà de la represa. Pensant què podia fer per homenatjar aquesta gran cuina de les mil i una nits, vaig recordar un reportatge que vaig veure aquest estiu sobre el restaurant Noor, de Paco Morales, que em va deixar absolutament meravellada.

Van obrir el 2016 i, des de llavors, cada temporada han anat oferint diversos menús degustació basats en un segle diferent de la cuina andalusí. El primer any és el segle X, amb el califat de Còrdova; el segon any és el segle XI, amb els regnes de taifes; el tercer any són els segles XII-XII, amb els almoràvits i almohades, i el quart any és el segle XIV, amb el regne nassarita. Enguany s'ha fet una retrospectiva perquè es pugui fer el viatge gastronòmic des de l'inici.

Crec realment que és un lloc únic i m'encantaria anar-hi i viure aquesta experiència entre la història i la gastronomia. Si doneu un cop d'ull al restaurant, podreu comprovar que el lloc és preciós i que es cuida fins a l'últim detall i ja veure-hi quina meravella de plats que s'hi ofereixen.

Hauria estat un somni fer un plat d'al-Àndalus versionat pel sedàs de l'alta cuina, però he preferit començar pels fonaments de la cuina casolana de l'època. He triat un plat que es considera la mare de tots els pistos o samfaines. Tot un repte tenint en compte que l'època de la qual tractem és prèvia al descobriment d'Amèrica i, per tant, aquí encara no hi havia tomàquets ni pebrots, dos dels ingredients essencials de la samfaina. Però sí que hi havia albergínia i carbassa, que són les protagonistes de l'alboronia, que us explico tot seguit.


Alboronia

Ingredients (4 p.)

4 albergínies

2 grans d'all

Mitja carbassa de violí

1 ceba

Oli d'oliva

Vinagre

Aigua de tarongina (agua de azahar)

Pell de llimona

Sal, pebre, comí, alcaravia (alcaravea), llavors de coriandre

Coriandre fresc o julivert

Fruita seca (avellanes, nous, anacards, etc.)


En la recepta original, l'albergínia es cou al vapor i a l'aigua de coure s'hi afegeix pell de llimona i aigua de tarongina (agua de azahar). Segur que queda molt aromàtica, però jo no tenia aigua de tarongina i he preferit fregir l'albergínia perquè és més saborosa fregida que cuita al vapor.

D'altra banda, la carbassa es fa a trossos i es cou fins que estigui tova, però jo tenia ja carbassa cuita al forn i no l'he hagut de bullir. 

En el meu cas, doncs, comencem posant mitja carbassa de violí al forn cap per avall i la hi deixem mitja hora fins que estigui cuita. La traiem del forn i, quan estigui freda, en traiem la polpa i la reservem.

Rentem i tallem l'albergínia a daus i la fregim amb oli d'oliva verge extra i sal. Quan estigui cuita, la reservem.

En un morter piquem una mica el coriandre i l'alcaravia. Jo no coneixia aquesta espècia i, d'entrada, em va sorprendre molt l'olor, ja que és una barreja de comí i matafaluga.

Pelem i piquem la ceba i els alls. En la mateixa paella on hem cuit l'albergínia, hi afegim una mica més d'oli i sofregim l'all i la ceba. Quan ja comencin a estar ben rossos, hi afegim l'alcaravia, el coriandre i el comí. Deixem que es torrin lleugerament les espècies i hi afegim la carbassa i l'albergínia. Ho remenem perquè s'integrin i hi afegim una cullerada de vinagre, que ajudarà a aixecar tots els sucres i les aromes.

Deixem que s'evapori el vinagre i que faci xup-xup una estona més, apaguem el foc i l'emplatem. Rentem i piquem coriandre fresc (en el meu cas, julivert, perquè no tenia coriandre) i el posem per damunt. Finalment, decorem el plat amb fruita seca trossejada. Jo sí que en tenia, però me l'he descuidat (quina badada!). Crec que hi hauria quedat molt bé tant per l'estètica com pel gust.






Comentaris

  1. Me encanta aquesta recepte. I no, no te lo que i varen afagir després, però per a mí, la importància d'ella es que sense aquesta, potser no tindríem la d'avui. Molt interesant l'escrit i no, no he vist el restaurant però m'hages encantat probar aquests plats d'aquesta maravellosa etapa de la nostra història
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó, els antecedents sempre són importants i necessaris. A mi també m'agradaria molt anar a aquest restaurant algun dia, em va deixar meravellada. Moltes gràcies pel comentari. Petons!

      Elimina
  2. Hem coincidit amb la recepta però cuinada de manera completament diferent! jaja em vaig estar pensant si triturava o no, ja que vaig llegir que en ocasions es triturava perquè el definíen com una mena de "melaza", així que al final triturat i així no tinc queixes dels antiverdures de casa. Provaré la teva recepta, ha de quedar diferent i boníssima igual!
    Un petonàs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja he vist que hem coincidit i m'encanta que siguin dues versions completament diferents. A casa van trobar el plat molt bo, així que segur que el tornaré a fer. Potser puc mirar de posar-hi codonyat com tu. Moltes gràcies pels teus comentaris.

      Elimina
  3. No me pueden gustar más las berenjenas. De todas las maneras y esta receta es maravillosa...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Para mí es la reina de las hortalizas y en esta receta se lucen. Muchas gracias por el comentario. Un beso.

      Elimina
  4. M'agrada tot el que porta aquest plat!! Té molt bona pinta i a més segur que es ben sa. Ho té tot!
    Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. A casa ens va encantar. L'he de tornar a fer sense descuidar-me els fruits secs. Moltes gràcies pel teu comentari. Petons.

      Elimina
  5. Varies coses vull dir. Com li deia a Sopa y Pilla una de les receptes mes atractives del repte... el mateix et dic, a mès feta des de un altre perspectiva. Primer de tot m'ha encantat el texte de Valera amb el que has introduït la recepta, desprès dir-te que la passejada pel restaurant Noor ha de apassionant i ojalà, a més del moment que estem vivint, tinguès la capacitat econòmica de poder anar-hi, un viatge alucinant per l'alandalus.
    La recepta genial, molt atractiva x mi, que sòc fan de les esberginies. S'ha de probar. No puc dir res mes.
    Gràcies per l'entusiasme, per la serietat i per entrar al joc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies per les teves paraules, estic molt emocionada. Aquest repte m'encanta i m'ha servit per passar-m'ho bé i per aprendre moltíssimes coses. L'època d'al-Àndalus sempre m'ha meravellat i ha estat una oportunitat d'entrar una mica més en un aspecte tan important com és la cuina, així que no puc deixar de donar-te les gràcies. I sí, a mi també m'encantaria poder anar al restaurant Noor, però de moment també he gaudit molt amb el reportatge. Un petó!

      Elimina
  6. Estupenda receta, así si la conocía , picada como tu la hiciste. Muy buen aporte a este gran reto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias por tu comentario, Estela. Sí es un gran plato, estoy segura de que repetiré. Un beso.

      Elimina
  7. Yo descubrí la alboronia madrileña en una recopilación de recetas antiguas tradicionales de Madrid y mira por donde estoy viendo en este reto dos alboronias diferentes, la tuya y la de Sopa y Pilla. Te dejo el enlace de la madrileña por si te apetece echarle un vistazo. Me apunto esta versión para probarla.

    http://www.lacajitadenievesyelena.com/2020/03/alboronia-madrilena.html

    Bss

    Elena

    ResponElimina
    Respostes
    1. He mirado tu receta de alboronía madrileña y también me ha encantado. Además la carne, la menta, la canela... ¡Qué super platos! Muchas gracias por comentar y por la receta. Besos.

      Elimina
  8. Un rico guiso de verduras, lleno de sabor.
    Bss

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues sí, verduras deliciosas y tantos aromas, la verdad es que, aunque sea humilde, es un gran plato. Gracias por comentar. Besos.

      Elimina
  9. Todo un descubrimiento de recetas, es una locura para esta loquita que al otro lado se intenta sumergir y chapotear un poco en cuanto a la historia que nos está proponiendo CTC, concuerdo con Manu y claro este guiso
    de verduras con sus aromas deliciosos, un antecesor a tantos platos de allí que tienen tradición. Que buena idea la del restaurante que nos compartes, con todo y sus platos inspiradores. Me gusta que te hayas ido por esa manera tradicional que imaginamos fue en aquella época un plato como el que nos compartes.
    un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me parece muy interesante poder descubrir tantas cosas de nuestro pasado gastronómico. En este reto no dejas nunca de aprender. Este plato nos gustó tanto que estoy segura de que lo voy a repetir, así tal cual, sin tomate ni pimiento, y con la alcaravea y el comino. Muchas gracias por el comentario. Un beso y hasta el próximo reto.

      Elimina
  10. Qué maravilla de recetaz estamos reuniendo.
    Bss

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars