Li oferí un plat de faves i s'estimaren per sempre
"allà defora, a la carrera,Mireia, jove masovera,a la taula de pedra portava l'ensiam.Ja, a cullerades ben complides,tiraven tots, fent per les vides,les faves tendres amanides...mentre el vellard i el fill trenaven al llur ram.—Au, Mestre Ambròs! A la rotllada! —amb cara un poc malhumoradadigué Mestre Ramon, el majoral del mas. —Hala! deixau la canastrella,que ja la nit es renovella.Mireia! porta una escudella!Au! a la taula, doncs, que ja deveu ésser las!Anem! — digué el vell paneraire.I avant es feren vers un cairede la taula de pedra, i es varen tallar pa.Mireia, al punt que allò sentia,sens perdre temps l'oli preniai el plat de faves amania;i al bell instant, corrent, el duia ja a la mà.En sos quinze anys era Mireia.Costa blavenca de Font-Veia!planes de Crau! baussenques collades! bells indrets!..mai véreu jove més garrida!L'alegre sol li donà vida,i, tota fresca i eixerida,sa cara, a flor de galtes, somreia amb dos clotets."
Frederic Mistral (1935). Mireia (trad. Maria-Antònia Salvà, 3a ed.). Barcelona: Institut d'Estudis Catalans (pàg. 8-9).
Avui ens ve de gust fer un passeig per la Provença amb Mireia, de Frederic Mistral, la jove masovera que es va enamorar perdudament de Vicent, un modest cisteller, i com a mostra de l'amor que sentia li va oferir un bon plat de faves tendres. No trobeu que tot clama primavera!
Faves a la catalana
Ingredients (4 p.)
2 kg de faves amb la tavella1 manat d'alls tendres
1 manat de cebes tendres
4 fulles de menta
1 botifarra blanca
1 botifarra negra (normalment s'hi posa gruixuda, però a nosaltres ens agrada més la prima)
1 penca de cansalada ibèrica
1 gotet d'anís
1 cullerada de pebre vermell fumat
Sal, pebre negre
El primer que hem de fer és desgranar les faves i treure'n la cella. Aquesta feina s'ha de fer assegut, sol o en companyia, amb paciència, anar desgranant i anar veient com creix la pila de les faves i minva la de les tavelles. Es pot fer el dia abans i guardar les faves en una carmanyola de vidre a la nevera.
Quan ja tenim les faves desgranades, pelem i piquem les cebes i els alls tendres. Tallem la cansalada a tiretes i les botifarres a rodanxes.
Tirem un raig d'oli d'oliva en una cassola i, quan estigui calent, saltem la cansalada i marquem la botifarra perquè deixin anar una mica de greix. Quan estiguin una mica enrossides, les reservem. En el mateix oli, aboquem els alls i les cebes tendres i, quan comencin a suar, hi afegim les faves i la menta, tapem la cassola i abaixem el foc. D'aquesta s'aniran coent en el seu propi vapor i no es cremaran.
Quan veiem que ja no queda líquid i que tot ha agafat una mica de color, hi retornem la cansalada i les botifarres i sacsem bé la cassola perquè s'integrin tots els gustos. Hi afegim una cullerada de pebre vermell i tornem a sacsar la cassola, hi aboquem un gotet d'anís, sal i pebre, tapem la cassola i la tornem a sacsar.
A partir d'aquí, només cal esperar que estiguin cuites les faves, que dependrà de la mida i de la tendresa, però en general és poc temps, uns cinc minuts aproximadament.
A casa meva les faves les ha fet sempre el meu home i aquesta és la seva recepta. Des del primer dia que les vaig tastar, em vaig quedar meravellada, perquè són absolutament delicioses, per plorar d'emoció. No en fem gaire sovint i això encara les fa més especials. Ell sempre diu que, perquè surtin així de bones, només hi ha tres trucs: ni una gota d'aigua (tot s'ha de coure al vapor), no remenar-les gaire (sacsar la cassola un parell o tres de cops i prou) i afegir-hi dos gotets d'anís, un per a les faves i l'altre per al cuiner.
![]() |
Enrossim la cansalada i marquem la botifarra |
![]() |
Ho reservem |
![]() |
Afegim els alls i les cebes tendres a la cassola |
![]() |
Hi afegim les faves i la menta i ho tapem |
![]() |
Hi retornem la botifarra, hi afegim el pebre vermell i un gotet d'anís, i ho tornem a tapar |
![]() |
Mireu quina meravella de plat, no em digueu que no és per plorar d'emoció! |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada