Tragèdia adobada amb salsa barbacoa

"En el patio trasero del café de Mustafá Stroheim había una vieja mesa de madera y una sencilla barbacoa hecha de adobe con una herrumbrosa parrilla llena de mugre. Crawcrustle se pasó todo el día adecentándola: la arregló, la limpió a fondo y engrasó la parrilla.
–Tiene pinta de no haber sido usada en cuarenta años –comentó Virginia Boote. Nadie quería ya jugar al backgammon con ella, pero tenía el bolso repleto de roñosas piastras.
–Más o menos, sí –replicó Crawcrustle–. Un poco más, quizás. Oye, Ginnie, ¿por qué no te acercas al mercado a hacer la compra? Sólo necesito unas cuantas hierbas, especias y algo de leña. Aquí tienes la lista. Puedes pedirle a uno de los hijos de Mustafá que te acompañe y te haga de intérprete.
–No faltaba más, Crusty.
Los otros tres miembros del Club Epicúreo andaban ocupados cada uno con sus cosas. [...]
Virginia Boote regresó del mercado con la cesta repleta.
–Aquí está todo –anunció–. Sándalo rojo, pachulí, vainilla, una espigas de lavanda, hojas de salvia y de canela, nuez moscada, unas cabezas de ajo, clavos de olor y romero: todo lo que me encargaste y alguna cosilla más.
Zebediah T. Crawcrustle sonrió complacido.
–El Pájaro del Sol se va a poner muy contento –le dijo.
Dedicó el resto de la tarde a preparar una salsa barbacoa. Les explicó que la salsa no les impediría apreciar el sabor de la carne del ave que, además, solía quedar un poco seca al cocinarla.
Los Epicúreos pasaron la velada al aire libre, sentados en las sillas de mimbre del café de Mustafá Stroheim, que les iba sirviendo té, café e infusiones de menta. Zebediah T. Crawcrustle había anunciado a sus camaradas Epicúreos que el domingo a mediodía podrían degustar por fin el famoso Pájaro del Sol y que quizá prefirieran saltarse la cena del sábado para asegurarse un buen apetito al día siguiente.
–Presiento que la tragedia se cierne sobre nosotros –profetizó Augustus DosPlumas McCoy el sábado por la noche, mientras buscaba el modo de acomodarse en una cama demasiado pequeña para un hombre tan corpulento como él–. Y mucho me temo que llegará aderezada con salsa barbacoa." 
Neil Gaiman (2010). El cementerio sin lápidas y otras historias negras. Barcelona: Roca Libros (pàg. 101-102).
Aquesta recepta la vaig veure en un programa dels germans Torres i vaig pensar que algun dia especial l'havia de fer perquè, tot i que era d'elaboració llarga, no es veia difícil i el resultat em va semblar espectacular. A més, vaig pensar que tenia dos punts més a favor: d'una banda, la salsa barbacoa era un èxit assegurat de cara als nens i sense cap dubte seria infinitament més bona que la que venen elaborada; d'altra banda, era un plat econòmic i això també s'ha de tenir en compte a l'hora de pensar els menús familiars.

A mi, tot s'ha de dir, el confitat no em va quedar tan bé com a ells. Ja se sap, l'experiència sempre és un grau i les coses s'han de provar diverses vegades fins que es troba el punt. Si voleu veure la recepta original, ho podeu fer en aquest vídeo.

Costelles de porc confitades amb salsa barbacoa

Ingredients

1/2 kg de costella de porc en una o dues peces
4 escalunyes
6 grans d'all
1 branca de farigola
1 branca de romaní
4 cabdells

Per a la marinada

1 kg de sal
100 g de sucre morè
Curri en pols
Pebre vermell dolç

Per a la salsa
Escalunyes i alls confitats
150 ml de suc de taronja
1 cullerada de mel
3 cullerades de concentrat de tomàquet
Salsa Worcester
Vinagre de Xerès
Farigola i romaní

Primer de tot hem de marinar la carn. Barregem la sal, el sucre, el curri i el pebre vermell dolç en un bol. Fem un llit amb aquesta barreja en una plàtera una mica fonda, hi posem la costella al damunt i la cobrim tota amb la resta de la marinada. Ho deixem així almenys un quart d'hora.

Quan l'hàgim de cuinar, en traiem la sal, rentem bé la costella, l'eixuguem amb paper absorbent i la posem a confitar en una cassola ben coberta d'oli amb les escalunyes, els grans d'all, el romaní i la farigola.

Fem que s'escalfi l'oli amb el foc una mica fort i, quan sigui calent, l'abaixem i ho deixem confitar uns 45 minuts (la temperatura hauria de ser uns 140º, l'oli no ha de bullir). La retirem de l'oli i la reservem mentre fem la salsa barbacoa.

Posem en una paella l'escalunya, els alls i les herbes amb suc de taronja, mel, concentrat de tomàquet, salsa Worcester, una mica de vinagre de Xerès, i una mica més de farigola i romaní frescos. Deixem que cogui una estona tot junt, colem la salsa i la deixem reduir una mica més al foc.

Marquem la costella a la brasa, a la graella elèctrica o a la planxa perquè agafi el gust de torrat. La pintem amb la salsa per tots dos costats i deixem que es torri amb la salsa.

Tallem els cabdells per la meitat i els marquem a la planxa o a la brasa, els posem al plat juntament amb la costella i els pintem amb salsa barbacoa.

Cobrim la carn amb la marinada feta amb sal, sucre, curri i pebre vermell dolç

Posem a confitar la carn amb les escalunyes, els alls, farigola i romaní

La temperatura de l'oli ha de ser de 140º, no pot bullir

Per fer la salsa aprofitem les escalunyes i els alls confitats, i hi afegim la resta d'ingredients

Tallem els cabdells per la meitat i els passem per la planxa

Torrem la costella a la graella elèctrica o a la brasa

Pintem la costella amb salsa barbacoa i la tornem a passar per la brasa

Comentaris

  1. La salsa barbacoa no és massa del meu gust (potser perquè ja no soc cap nen ;), i el confitat tampoc, i tot això fa que la teva tria d'avui encara tingui més valor. Per què? doncs perquè en veure-la, m'agafen moltes ganes de posar-m'hi (a menjar, és clar!). Deu ser boníssim. Felicitats per explicar-ho tot tant bé.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars