Tempura de cor de guerrer


"La alcachofa
de tierno corazón
se vistió de guerrero,
erecta, construyó
una pequeña cúpula,
se mantuvo
impermeable
bajo 
sus escamas,
a su lado
los vegetales locos
se encresparon,se hicieron
zarcillos, espadañas,
bulbos conmovedores,
en el subsuelo
durmió la zanahoria
de bigotes rojos,
la viña
resecó los sarmientos
por donde sube el vino,
la col
se dedicó
a probarse faldas,
el orégano
a perfumar el mundo,
y la dulce
alcachofa
allí en el huerto,
vestida de guerrero,
bruñida
como una granada,
orgullosa,
y un día
una con otra
en grandes cestos
de mimbre, caminó
por el mercado
a realizar su sueño:
la milicia.
En hileras
nunca fue tan marcial
como en la feria,
los hombres
entre las legumbres
con sus camisas blancas
eran
mariscales
de las alcachofas,
las filas apretadas,
las voces de comando,
y la detonación
de una caja que cae,
pero
entonces
viene
María
con su cesto, 
escoge
una alcachofa,
no le teme,
la examina, la observa
contra la luz como si fuera un 
huevo,
la compra,
la confunde
en su bolsa
con un par de zapatos,
con un repollo y una
botella
de vinagre
hasta
que entrando a la cocina
la sumerge en la olla.
Así termina
en paz
esta carrera
del vegetal armado
que se llama alcachofa,
luego
escama por escama
desvestimos
la delicia
y comemos
la pacífica pasta
de su corazón verde."


Pablo Neruda (1954). "Oda a la alcachofa". A: Odas elementales. Buenos Aires: Editorial Losada.


Tempura de carxofes

Ingredients (4 p.)

6 carxofes
160 cl d'aigua gelada
40 g de farina
1 ou
Suc de llimona
Sal i oli d'oliva

Pelem les carxofes i en deixem només els cors. Els tallem a talls prims i els deixem en aigua i llimona perquè no s'ennegreixin. Passem la farina per un tamís perquè quedi ben fina i la reservem. Batem l'ou i l'aigua, i hi anem afegint la farina sense remenar gaire.

Posem oli d'oliva suau en un wok i deixem que s'escalfi. Mentrestant colem les carxofes i hi afegim sal. Quan estigui calent l'oli, suquem els talls de carxofa en la massa i els fregim. Els deixem en paper absorbent mentre els acabem de fregir perquè acabin de perdre l'oli.

Hi ha diferents receptes de tempura molt ben explicades en http://www.gastronosfera.com/es/tendencias/tempura-claves-para-que-el-rebozado-sea-crujiente-y-nada-aceitoso. També venen preparats als quals només cal afegir-hi aigua que donen bon resultat.

Als meus fills els encanten les carxofes fetes així.

Mentre s'escalfa l'oli, colem les carxofes i les salem

Batem l'ou i l'aigua, i hi afegim la farina tamisada

Cors tendres vestits de guerrer. Foto d'Erik Dungan

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