Escórpora al forn comprada a plaça per la Colometa

"L'olor de carn, de peix, de flors i de verdures es barrejava i, encara que no hagués tingut ulls, de seguida hauria endevinat que m'acostava a la plaça de vendre. Sortia del meu carrer i travessava el carrer Gran, amb tramvies amunt i avall, grocs, amb campaneta. Amb el conductor i el cobrador amb vestits ratllats de ratlles fines que tot plegat feia gris. [...] I m'anava ficant en l'olor de la plaça de vendre i en els crits de la plaça de vendre per acabar a dintre de les empentes, en un riu espès de dones i de cistells. La meva musclaire, amb maneguins blaus i davantal amb pitet, omplia mesures i mesures de musclos i petxines, ja rentats amb aigua dolça però que encara duien enganxada pels dintres, i l'escampaven, olor de mar. [...] La meva peixatera, amb dents d'or i rient, pesava palangres i a cada escata hi havia, petita que gairebé no es veia, la bombeta que penjava damunt de la panera de peix. Les llísseres, les lluernes, els llobarros, les escórpores de cap gros, que semblaven acabades de pintar, amb les espines a la ratlla de l'esquena com les punxes d'una gran flor... tot sortia d'aquelles onades que a mi em deixaven buida quan m'hi asseia al davant, a cops de cua i amb els ulls fora del cap." 
Mercè Rodoreda (1992). La plaça del Diamant. Barcelona: Club Editor (pàg. 75-76).

Escórpora al forn

Ingredients (2 p.)

1 escórpora a filets
1 albergínia grossa
1 pebrot vermell gros
1 ceba grossa
1 copa de vi ranci (també pot ser vi blanc, però a mi m'agrada molt més el gust del vi ranci)
1 fulla de llorer, oli, sal i pebre

Demanem a la peixateria que ens facin l'escórpora a filets (el cap i l'espina fan una sopa boníssima). Tallem l'albergínia a rodanxes i la posem a coure al forn amb sal i oli. Mentrestant tallem el pebrot a tires i també l'afegim a la plata del forn. Hi posem més oli i remenem tota la verdura. Llavors tallem la ceba a rodanxes i l'ajuntem amb l'albergínia i el pebrot. Rectifiquem de sal, hi afegim un polsim de pebre, la fulla de llorer i el vi ranci i ho deixem coure tot junt una bona estona. 

Quan la verdura està quasi cuita hi posem els filets del peix al damunt, els salpebrem, hi posem un rajolinet d'oli cru i els deixem coure uns 10-15 minuts (dependrà del gruix del filet, però en general el peix no vol gaire cocció). 

Evidentment aquest plat també es pot fer amb patates i ceba, i és una meravella.


Comentaris

  1. Un altre post: l'escórpora, de la qual Pla deia que "sota l'aspecte monstruós i horrible d'aquest peix, d'un roig tan viu i calent, s'amaga un dels espècimens més notables de les nostres aigües, encara que sembla que només serveixi per a ésser pintat". Bon profit!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars