En un atac de creativitat preparem croquetes de gambes

"Només de posar els peus a comissaria en Catarella s'abraonà damunt del comissari. 
Ai menstre, ha telefonat el senyor Pitruzzo per saber si éreu a l'indret i jo li he dit que negatiu. Alesonses ha volgut saber si jo sabia que sabés quan tornaríeu a l'indret i jo li he dit que no ho sabia en quant que ho ignorava. 
I ell què ha dit? 
Ha dit que davant la impossibilitat i la dificultat de parlar personalment en persona amb vostè que li escriurà una carta. 
Davant la impossibilitat i la dificultat de fer res més i atesa l'hora que era, en Montalbano se'n tornà cap a casa. 
Tan bon punt va entrar a Marinella va anar a veure què li havia preparat l'Adelina. La qual devia haver sofert un atac de creativitat, perquè es va trobar amb una safata d'entremesos a la marinera que n'hi menjarien tres i una altra de gambes gegants al vapor: pura condensació de mar, llestes per amanir amb sal, oli i llimona. 
El vespre era plàcid. Va parar taula al porxo i va gaudir del tiberi. El telèfon va ser prou amable per esperar-se que s'acabés l'última forquillada de gamba abans de posar-se a sonar. 
A aquella hora no podia ser sinó la Lívia. 
Bona nit, amor meu digués en acostar-se l'auricular a l'orella. 
Soc en Bonetti-Alderighi. 
Hòstia, el senyor en comandant, i ell li havia dit tendrament amor meu! Va quedar mut. 
Perdoni si el molesto a casa... 
Caram, i quanta amabilitat que desprenia la veu del senyor comandant! Quanta gentilesa. Era evident que l'efecte Macannuco encara durava. 
I ara, no és pas molèstia. Digui. 
Montalbano, necessito el seu consol. 
Consolar-lo?! En Montalbano quedà garratibat. Què li agafava ara? Que potser esperava que li fes carantoines? [...] 
Que em consoli amb les seves paraules especificà en Bonetti-Alderighi. 
En Montalbano respirà fondo, alleujat. Si es tractava de parlar ja era una altra cosa. 
Em té a la seva disposició." 
Andrea Camilleri (2019). La roda dels equívocs (trad. Pau Vidal). Barcelona: Edicions 62 (El Balancí, pàg. 105-107).

L'Adelina va sofrir un atac de creativitat i va fer unes gambes al vapor. Entenc que no n'hi havia fet mai i que, per això, en Montalbano se sorprèn, ja que coure-les al vapor no em sembla que sigui d'allò més creatiu.

Certament, és el primer cop que llegeixo que l'Adelina prepara gambes, ja pensava que a Sicília no s'estilava fer-ne. Tant que m'agraden a mi! Soles o acompanyant altres ingredients, a la planxa, al vapor, fregides amb aroma de cúrcuma, amb caviar, amb allada, en tàrtar, en mandonguilles, a l'arròs, en un romesco, suquet o allipebre, amb pollastre, amb xampinyons com a farciment d'un vol-au-van, en saganaki... Veig que tinc força receptes de gambes, però trobo que encara me'n falten.

Avui en faré una que tenia pendent de fa molt de temps: croquetes de gambes. La recepta està inspirada en la de la Su de Webos fritos, amb petites adaptacions que a mi m'han semblat adients.

Croquetes de gambes

Ingredients (4 p.)

300 g de gambes
50 g de mantega
1 ceba de Figueres
170 g de farina
700 ml de llet
Oli d'oliva verge extra
Sal, pebre, nou moscada
Pa ratllat
Ou

Pelem les gambes i els traiem l'intestí. Posem una gota d'oli en una paella antiadherent i, quan estigui ben calent, marquem les gambes per totes dues bandes i deixem que es refredin per poder-les tallar en trossets petits. Les reservem.

Afegim una mica més d'oli a la paella on hem marcat les gambes i hi sofregim lleugerament els caps i les closques. Els posem un cassó i els cobrim amb aigua i sal. Deixem que coguin durant 5 minuts. Les colem i les passem pel xinès per extreure'n tot el suc. Amb això hauríem de tenir el concentrat de gambes que necessitem per fer les croquetes. El reservem.

Pelem i piquem la ceba a daus petits. En la mateixa paella de les preparacions anteriors, afegim mantega i oli a parts iguals. Quan estigui calent, hi enrossim la ceba. Hi afegim la farina i l'anem remenant fins que estigui ben daurada. Tot seguit hi afegim les gambes, la llet calenta i el concentrat de gambes. Hi afegim sal, pebre i nou moscada i ho anem remenant perquè no hi quedin grumolls fins que s'espesseeixi. Jo tenia dubtes que es pogués fer d'aquesta manera i no calgués anar afegint la llet de mica en mica com faig sempre per a la beixamel, però ho vaig provar i efectivament es pot fer així, suposo que és perquè hi ha molta més farina que en una beixamel normal i segur que acaba espessint. Sense dubte, és molt menys pesat per als braços!

Quan tinguem una massa espessa, la traiem del foc, la deixem refredar i la reservem a la nevera fins a l'endemà perquè d'un dia per l'altre la massa és més compacta i és més fàcil fer les croquetes.

L'endemà agafem la massa i anem donant forma a les croquetes amb dues culleres o amb l'estri al qual estiguem acostumats.

Les passem per ou batut i pa ratllat.

Posem una paella amb oli abundant i, quan estigui ben calent, les anem fregint. A mesura que estiguin fetes, les deixem en paper absorbent perquè perdin una part de l'oli.

Les podem acompanyar amb una mica de romesco.

Pelem les gambes, els traiem l'intestí i les marquem

Sofregim lleugerament els caps i les closques de les gambes

Les posem en un cassó amb aigua i sal que les cobreixi

Colem el brou i passem els caps i closques pel xinès per obtenir un concentrat de gamba

Posem mantega i oli a parts iguals en una paella

Hi sofregim la ceba

Hi enrossim la farina i hi afegim les gambes, la llet i el concentrat de gambes, i ho anem remenant fins que es formi una massa espessa

Quan la massa estigui freda, anem fent les croquetes, les passem per ou i pa ratllat

Les fregim i les servim amb romesco

Comentaris

Entrades populars