Amanida dels fruits saborosos




"És nit; sola i plorosa diu la muller d'Alcides:
–Oh Hera, gran deessa, atén-me, cor a cor,
abans que a Zeus recaptin tes flaires exquisides
i el seu esguard et volti de rierades d'or.

Car t'és plaent de veure, en les suaus brandades,
com tremen, com es lliuren els cossos matronals,
i que les veus s'apaguin, de tan enamorades,
i s'ompli de victòries el tàlem dels mortals.

I sola presideixes, del cim de la claror,
l'aürt de les mirades en lluita prest encesa,
i ara t'arbores, ara t'ajeus en la peresa
al cobrí de la roda de neu del teu pagó.


Allunya'm, protectora, les hores malastrugues:
ma veu i mes petjades sols troben solitud,
i la mateixa llàntia fa pobres pampallugues
com si, per enyorança, li demanqués virtut.

Aquelles nits enyoro d'enfosquiment tan clar,
quan queien flors dels arbres que el ventijol despara
quan ell la cara meva prenia vers sa cara
i el braç me'n queia, sense la força d'anusar.

Encén el bell furor, oh Hera, amb ta mirada;
que sigui aquest silenci batut per so rabent.
La vella porta espera la seva revolada:
mon cos demana els besos que ajupen com el vent.

Alcides, en collir-me, dels braços meus digué
que eren una garlanda d'amor, tota florida.
Oh Hera, en sa tornada l'estrenyeria bé
i fóra ma garlanda potent com una brida.

I despullant, de dia, les hortes i els jardins,
en premi de les teves volences sobiranes,
tos temples ornaria de flamejants magranes
que, ben ferides, llencen un xàfec de robins."

Josep Carner (1987). "Les magranes flamejants". Els fruits saborosos. Barcelona: Edicions 62 (poema VIII, pàg. 59-60).


Amanida d'escarola, magrana, formatge i nous

Ingredients (4 p.)

Enciams variats (escarola, canonge, endívia morada, etc.)
1 ceba tendra
1 magrana
1 grapat de nous
Encenalls de formatge sec (d'ovella, parmesà, etc.)
Sal, oli d'oliva extra verge


Tallem la magrana per la meitat i la desgranem en un bol. La reservem fins que calgui afegir-la a l'amanida.

Netegem l'enciam, l'escorrem i el disposem en una plàtera. Rentem i tallem la ceba tendra en cercles i l'afegim a l'amanida. Amanim l'enciam i la ceba amb sal i oli, i hi afegim els grans de magrana, les nous i el formatge.

Comentaris

  1. Avui una amanida de contrastos, amb una fruita que simbolitza la sensualitat, l'erotisme, la fecunditat... de la mà de Josep Carner. Bon dissabte!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars